logo

Možete li zamisliti da je ograničenje brzine 3,2 km/h?

Možete li zamisliti da je ograničenje brzine 3,2 km/h?

Čovjek koji je „zaradio“ prvu kaznu zbog prebrze vožnje...

Walter Arnold ostao je i ostat će zabilježen u povijesti i to kao prvi vozač koji je kažnjen zbog prebrze vožnje davne 1896. godine.
Novo, egzotično i rijetko... tako su se opisivali automobili krajem 19. stoljeća. Iako s neizvjesnom budućnošću, postepeno su se počeli uvoditi propisi kojima se regulirao promet s „ovom vrstom“ vozila.
Tako su recimo ograničenja brzine u Britaniji bila 3 km/h, a osim toga zakonom je uređeno da ispred automobila hoda osoba koja mora mahati crvenom zastavom kako bi upozorila ostale sudionike u prometu, pa tako i pješake, da nailazi motorno vozilo.

Walter Arnold čovjek je koji je zaslužan za ekspanziju automobilizma u Velikoj Britaniji. Prvi je posjedovao licencu da proizvodi i prodaje Benz automobile.

Tako je i nastao „Arnold Benz“, automobil čiji je vlasnik prvi u svijetu kažnjen zbog prebrze vožnje. Izgledom je podsjećao na tadašnje kočije.
Naime, Arnold Walter iz Peckhama, kvarta u Londonu kojeg je proslavio Delboy iz „Mućki“, jurio je londonskim ulicama, s „nevjerojatnih“ 12,9 km/h, što je bilo 4 puta više od dozvoljene brzine koja je bila 3,2 km/h i tako nekoliko minuta predstavljao opasnost samome sebi i ostalim sudionicima u prometu.

Nakon što je uočeno da prekršitelj vozi 4 puta brže od dozvoljenog, ali i da nema pratnju, odnosno osobu koja maše crvenom zastavicom, lokalni policajac upustio se u utrku za njim i to ni manje ni više nego na biciklu.
S obzirom na 2 počinjena prekršaja, prebrzu vožnju i vožnju bez pratnje, Arnold je morao platiti novčanu kaznu u iznosu od 1 šilinga i podmiriti sve sudske troškove.

Nedugo nakon nemilog događaja ukinut je propis po kojem je osoba koja upravlja automobilom trebala imati pratnju, a isto tako povećano je i ograničenje brzine s 3,2 km/h na 11,3 km/h po gradu, odnosno s 16 km/h na 22,5 km/h izvan grada.
Ukidanje propisa dočekano je s ovacijama te je tome u čast organizirana specijalna automobilska utrka. Utrku naravno nije propustio ni Walter Arnold, koji je za pokazanu vještinu u vožnji dobio i zlatnu medalju od organizatora.
Organizirana utrka opstala je do danas, od Londona do Brightona baš kao i tada, oldtimeri proizvedeni prije 1905. godine prelaze dionicu između ova dva grada.

„Arnold Benz“, automobil kojeg je tada vozio Walter Arnold, sačuvan je i restauriran u potpunosti i bit će izložen na nadolazećoj manifestaciji „Concours d'Elegance“, koja se održava u kolovozu ove godine u Hampton Courte Palace.

Facebook