Novosti

Kako izvaditi novu vozačku dozvolu

By February 27, 2015 April 25th, 2016 No Comments

Upute o proceduri: izdavanje nove vozačke dozvole

 

  1. Nadležna policijska uprava/policijska postaja

 

  1. Uplata iznosa od 151 ili 200 kuna (Vozačka dozvola u kartičnom obliku može se izvaditi u žurnom ili redovnom postupku. Cijena u redovnom postupku je 151 kunu (plus 35 kuna upravne pristojbe), a u žurnom postupku 200 kuna (plus 35 kuna upravne pristojbe). IBAN državnog proračuna možete provjeriti na službenim stranicama MUP-a. 

 

  1. Potvrda za upravljanje vozilima – Zdravstveno uvjerenje za upravljanje vozilima kategorije C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE, H, te kategorije B kada je upravljanje vozilom osnovno zanimanje, ukoliko je vozačka dozvola kojoj je istekao rok valjanosti bila izdana na kraći rok radi potrebe za učestalijim zdravstvenim pregledom ili drugim posebnim mjerama, odnosno nakon 65. godine života – ne starije od tri mjeseca

– jednu fotografiju veličine 30×35 mm

Dokaz o identitetu i odgovarajuća isprava kojom osoba dokazuje uobičajeno prebivalište na području Republike Hrvatske ili da se na području Republike Hrvatske školuje najmanje šest mjeseci.

 

  1. Uručenje vozačke dozvole vozaču najkasnije u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku, odnosno najkasnije u roku dva radna dana od zaprimanja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole u žurnom postupku. Vozačku dozvolu vozaču uručuje policijska uprava, odnosno policijska postaja u kojoj je podnesen zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

Izuzetak- vozačka dozvola izdana u žurnom postupku uvijek se uručuje u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Idealno vrijeme za podnošenje zahtjeva

Kako  vas dodatan trošak vremena čekanja u redu ne bi obeshrabrio, savjet je da odete u poslijepodnevnim satima, jer  u svakom slučaju u prijepodnevnim satima je češća gužva i duže vrijeme čekanja.

 

Nemogućnost izdavanja

1.siječnja 2014. godine, propisana je uskrata izdavanja vozačke dozvole ili produljenja njene valjanosti i uskrata registracije motornog vozila ili produljenja registracije motornog vozila osobi koju u roku iz odluke o prekršaju ne uplati pravomoćno izrečenu novčanu kaznu.

 

Ministarstvo pravosuđa ustrojilo je Registar neplaćenih kazni koji se vodi za osuđenika kojima je pravomoćnom odlukom o prekršaju prekršajnog suda ili drugog prekršajnog tijela za prekršaj propisan zakonom izrečena  neka od propisanih prekršajno pravnih sankcija ili mjera oduzimanja imovinske koristi i koji u roku iz odluke o prekršaju nisu uplatili pravomoćno izrečenu novčanu kaznu.

Detalje vezano za uplatu iznosa navedenih prekršaja možete saznati na službenim stranicama MUP-a.

Nova ili stara, sigurno utječe na jedan segment, a to je debljina novčanika. Jedno smo sigurni, mršaviji će biti u svakom slučaju, kako zbog mršavije verzije nove vozačke dozvole, a tako i zbog financijskih razloga, jer bilo koje ažuriranje po slovu zakona do sada nije i neće biti besplatno.

 

 

Autor:

Dean Štrlek