Novosti

Ne koristite mobitel tijekom vožnje!

By February 14, 2015 April 25th, 2016 No Comments

Korištenje mobitela za dopisivanje – što uključuje sastavljanje, slanje i čitanje poruka ili e-mail i surfanje internetom – za volanom je čista opasnost za vas i okolinu.

Istraživanje na Institutu za transport Virginia Tech nastavlja podupirati tu činjenicu.
Institut je 2009 godine studijom nad mobitelima i ometanjem vožnje uhvatio pozornost javnosti, zakonodavnih tijela, pa čak i telekomunikacijskih tvrtki. Među njegovim najočitijim nalazima stoji: Tekst poruke (SMS ili e-mail) povećavaju rizik od sigurnosti kritičnih događaja, kao što je nezgoda ili  nezgoda, 23 puta više od vozača koji nije bio rastresen korištenjem tekst poruka.

U 2013, novom studijom naglašava opasnost ometane vožnje. Među nalazima: sudjelovanje akcija koji se vežu za vizualni ručno korištenje mobitela, kao što posezanje za telefonom, biranje broja, i pisanje SMS-a uvelike povećava rizik vozača.

“Svatko zna da je slanje poruka tijekom vožnje krivo. Ova studija potvrđuje uvjerenje analizirajući više podataka prikupljenih od više vozača “, rekao je Gregory Fitch, viši znanstveni suradnik na Institutu Centra za prometnu sigurnost i glavni autor studije.

Također važno: Ne postoji izravno povećanje rizika od specifičnog čina koristeći na telefonu, hands-free uređaj. “Vozači pričaju na mobitel držeći svoje oči prema cesti”, rekao je Fitch. “Tek kad se vaše oči maknu sa ceste tada ste se izložili riziku.”

Napori Instituta za suzbijanje slanja poruka tijekom vožnje  samo dio svojih istraživačkih napora za poboljšanje sigurnosti na cestama.