Novosti

Odluke tijekom vožnje

By September 12, 2014 April 25th, 2016 No Comments

Odluke, odluke, odluke …!

Tijekom učenja vožnje, doći će vrijeme kada ćete morati početi donositi odluke međutim niste sasvim sigurni što da radite.

“Da li se moram zaustaviti ili nastaviti?”

poluotok peglica 08.12.2011. akcija policije zastita pjesaka u prometu

Vozač (na slici desno) je napravio kasnu odluku te se nije zaustavio zbog pješaka – to je moguće jer je nije obraćao pažnju ili je možda bio neodlučan. Ako je neodlučnost, postoji jednostavan lijek koji možete početi primjenjivati sljedeći put kada uđete u automobil.

Tri su izbora

Postoje tri različita izbora koje možete napraviti u bilo kojoj situaciji tijekom vožnje.

  • Stop
  • Nastavi voziti
  • Ne znam

Ako je situacija u kojoj se nalazite tijekom vožnje jasna, imate sve pod kontrolom, nastavljate voziti. Ako je očito da to nije jasna, zaustavite se.

Ne znam …

Odgovor “ne znam” je također savršeno u redu. Tu ste da učite, i svakim novim satom vožnje učite nešto novo. Prirodno da želite naučiti kako pravilno reagirati – ali ponekad nećete znati što treba najbolje učiniti.

Dobra vijest je da ‘ne znam’ je odgovor koji stručni vozači rade cijelo vrijeme. To je ono što ih drži na životu!
Ne znam znači stani, ali morate osigurati poduzimanje akcije čim su situacija neizvjesna, a ne u zadnji trenutak!
Vi ćete znati kada se osjećate neugodno, ovo je početak vaše ‘ne znam’ situacije – čim dobijete neugodan osjećaj , usporite.Usporavanje će te dati sebi više vremena za razmišljanje i drugim vozačima vremena da reagiraju. Ako otkrijete da idete presporo ili se zaustavite, možete jednostavno početi ponovno. 

Kao opći vodič, kako se približavate svakoj situaciji, zapitajte se: “Je li sigurno nastaviti”. Ako je odgovor “Ne znam”, usporite, i nastavite se usporavati kako se približavate situaciji. Ako još uvijek ne znate kako reagirati a jako ste blizu situacije (oko osam dužina automobila)  odluka je laka … stanite!

Naći ćete mnogo više informacija o odlukama i rutinama u različitim situacijama u novim video instrukcijama koje dolaze.

Naravno, ova informacija nije samo bitana za sigurnost dok učite voziti – to je apsolutno neophodno za sigurnu vožnju i nakon što prođe vozački ispit.